Acasa
Despre noi
Despre APMR  |  Cooperare  |  Protocoale  |  Programe  |  Galerie foto/video  | 
Filiale
Ardeal  |  Banat  |  Bucuresti  |  Dobrogea  |  Moldova  |  Muntenia  | 
Legislatie
Forum membri APMR Contact
Ce este medierea
Cine sunt mediatorii
Cum devin membru
Cauta un mediator
Intreaba un mediator
Noutati
Intrebari si raspunsuri
Cazuri de succes
Acasa » Despre Mediatori

Profesia de mediator

Profesia de mediator este o profesie liberala, care se organizeaza si se desfasoara in conditiile Legii nr. 192/2006 privind medierea si profesia de mediator si hotararilor Consiliului de Mediere.
Mediatorul ca ocupatie este inregistrat in COR (Clasificarea Ocupatiilor din Romania), la pozitia 244702 si este incadrat in Grupa majora 2 Specialisti cu ocupatii intelectuale si stiintifice. Competentele mediatorului sunt stabilite prin Standardul Ocupational al Mediatorului.
Competentele de mediator se dobandesc prin formare, in cadrul cursurilor de formare a mediatorilor. Persoanele care doresc dobandirea calitatii de mediator  trebuie sa urmeze un curs de formare avizat de catre Consiliul de Mediere, finalizat cu examen.
Pentru a afla mai multe despre cursurile de formare de mediatori, accesati site-ul Asociatiei Pro Medierea, furnizor de formare autorizat de catre Consiliul de Mediere prin Hotararea 86/ 04.11.2007: www.mediere.org.ro.
 
Pot fi mediatori numai persoanele care sunt autorizate de catre Consiliul de Mediere conform dispozitiilor art. 7 si 8 din Legea 192/2006.
Mediatorii cu drept de practica sunt mediatori autorizati de catre Consiliul de Mediere si care au o forma de exercitare a activitatii avizata de catre Consiliul de mediere.
Mediatorii sunt liberi sa se organizeze in asociatii profesionale locale si nationale, putand sa adere la asociatii profesionale internationale. Mediatorii nu sunt organizati intr-o Asociatie Profesionala Unica.
 
Tabloul mediatorilor

Toti mediatorii autorizati sunt inscrisi in Tabloul mediatorilor, care este întocmit de catre Consiliul de Mediere si afisat în format electronic pe site-ul acestuia www.cmediere.ro.
Mediatorii cu drept de practica sunt înscrisi în Tabloul mediatorilor ca mediatori activi, cu forma de exercitare a profesiei si date de contact. Numai acestia pot oferi servicii de mediere.
Mediatorii care apar în Tabloul Mediatorilor ca inactivi sunt pesoane care au dobandit calitatea de mediator prin autorizarea de catre Consiliul de Mediere dar care nu solicitat avizarea pentru începerea activitatii.
 
Pentru a afla mai multe despre mediatorii Asociatiei Profesioanale a Mediatorilor din Romania, accesati sectiunea CAUTA UN MEDIATOR din acest site.
 
Caracteristicile mediatorului rezultate din principiile medierii:
·         Este ales si acceptat de catre parti
·         Este neutru si impartial
·         Pastreaza confidentialitatea
·         Nu judeca daca partile au dreptate sau nu
·         Nu are nici o putere în luarea deciziei cu privire la solutii si acord
·         Nu da sfaturi
·         Nu da consultanta
·         Nu stabileste adevarul despre cele întamplate sau relatarile partilor
·         Are o atitudine corecta fata de toti participantii în mediere si nu tine partea nimanui 
 
Rolul mediatorului
·         Pregateste partile pentru procesul de mediere
·         Conduce procesul de mediere
·         Ajuta partile sa comunice eficient
·         Asista partile în negocierea colaborativa pe parcursul medierii
·         Ajuta partile sa-si gaseasca propriile solutii
·         Ajuta partile sa ajunga la un acord pentru rezolvarea disputei
Ce este medierea Cine sunt mediatorii
Link-uri