Acasa
Despre noi
Despre APMR  |  Cooperare  |  Protocoale  |  Programe  |  Galerie foto/video  | 
Filiale
Ardeal  |  Banat  |  Bucuresti  |  Dobrogea  |  Moldova  |  Muntenia  | 
Legislatie
Forum membri APMR Contact
Ce este medierea
Cine sunt mediatorii
Cum devin membru
Cauta un mediator
Intreaba un mediator
Noutati
Intrebari si raspunsuri
Cazuri de succes
Noutati - Articole
26.11.2011
 
 
ASPECTE PARTICULARE IN APLICAREA MEDIERII IN DOMENIUL PENAL
MEDIEREA VICTIMA INFRACTOR - INSTRUMENT AL JUSTITIEI RESTAURATIVE
 
 
 
Conceptul de Justitie Restaurativa
Justitia restaurativa reprezinta o noua modalitate de abordare a infractionalitatii care pune accent pe responsabilizarea infractorului, implicarea victimei si a comunitatii in actul de justitie, repararea prejudiciilor produse victimei si comunitatii si restabilirea ordinii sociale perturbata prin comiterea unei infractiuni.
Justitia Restaurativa pleaca de la premisa ca toate partile afectate de infractiune trebuie sa fie implicate in cautarea raspunsului la infractiune, respectiv victima, infractorul, precum si comunitatea. Abordarea restaurativa raspunde imediat conflictului si incurajeaza dezvoltarea unor relatii bazate pe respect si responsabilitate intre cei care comit infractiuni, victimele infractiunii si membrii comunitatii.
Primele programe de Justitie Restaurativa au fost initiate in Canada, Statele Unite, Australia, Noua Zeelanda. Incepand cu 1990, Justitia Restaurativa cunoaste o dezvoltare semnificativa si  in sistemele de justitie penala din tarile europene.
 
Programe de Justitie restaurativa
Cele mai utilizate programe de justitie restaurativa sunt:
- Medierea victima - infractor cu cele doua . Medierea directa Victima / Infractor. b. Medierea indirecta Victima, Intalniri Familiale victima – infractor. (Family Group Conferencing), Intalniri Comunitare victima - infractor. (Group Conferencing).- Grupuri victime - infractori. ( Victim Impact Panels). Mediere Surogat Victima – Infractor, Programele Reparatorii, Munca in folosul comunitatii.
Programele de justitie Restaurativa se aplica atat pentru infractorii minori, cat si pentru cei majori cu privire la o gama variata de infractiuni, in orice moment al traseului penal: politie, parchet, instanta de judecata, in timpul executarii pedepsei, in perioada dinaintea punerii in libertate a detinutului si chiar si in perioada post-penala.
 
Mediereavictima infractor. Reprezentinta modelul clasic de „proces restaurativ”, in care victima si infractorul se intalnesc fata in fata, in prezenta unui mediator si incearca o rezolvare restaurativa a conflictului
Medierea in domeniul penal, ca proces restaurativ, porneste de la premisa ca infractiune este in primul rand un conflict intre persoane care produce prejudicii victimei, membrilor comunitatii si infractorului. Aceasta abordare situeaza atat victima cat si infractorul pe o pozitie activa in procesul de solutionare a conflictului, in obtinerea reparatiei si in prevenirea recidivei comportamentului infractional.
 
Medierea presupune implicarea directa a victimei si infractorului in rezolvarea conflictului prin dialog si negociere, raspunzand atat drepturilor de protectie si nevoilor victimei cat si  nevoilor infractorului si necesitatii de reintegrare sociala a acestuia.
Infractorului i se ofera ocazia de a-si asuma responsabilitatea morala pentru fapta comisa si de a indrepta, pe cat posibil, raul pe care l-a cauzat, in timp ce victimei i se acorda posibilitatea de a-si exprima sentimentele si punctul de vedere fata de actul infractional, de a obtine informatii despre infractor si a afla motivatia acestuia pentru comiterea infractiunii.
 
Procedura de mediere in situatia victima infractor urmeaza aceeasi pasi, cu urmatoarele particularitati
 
1.Evitarea revictimizarii. Cel mai grav efect, din punct de vedere psihologic, pe care il poate resimti victima in cursul medierii este revictimizarea.
Masuri de evitare a revictimizarii
 - Contactarea celor doua parti - Contactarea mai intii a infractorului, recunosterea savarsirii infractiunii de catre acesta si obtinerea acordului de a participa la mediere.
- Pregatirea victimei si a infractorului pentru sesiunea de mediere comuna. Mediatorul ofera partilor informatii referitoare la rolul si desfasurarea procesului de mediere, la modul de desfasurare a intalnirii propriu-zise, la participanti si orice alte informatii solicitate de victimã. Este foarte probabil ca in intilnirile individuale, premergatoare procesului de mediere propriu – zis, atat infractorul cat si victim sa solicite informatii referitoare la cealalta parte. Este interzis mediatorului sa ofere asemenea informatii fara acordul prealabil al celor doua parti.
 
2. Asigurarea confortului psihologic al victimei
Datorita socului suferit ca urmare a infractiunii victima poate experimenta trairea unor stari diverse – teama, rusine, confuzie, stres posttraumatic etc. Cu toate ca acepta participarea la procesul de mediere, intilnirea fata in fata cu infractorul poate duce la dificultati in exprimarea perspectivei victimei asupra comiterii infractiunii si consecintelor acesteia asupra vietii ei, in exprimarea emotiilor si sentimentelor. Victima poate evita sa redea anumite elemente pentru ca le considera neesentiale sau ii este rusine sa vorbeasca despre ele sau poate efectiv uita (amnezie post-traumatica) anumite etape ale procesului victimizarii.
Pentru a crea confortul psiholog necesar, inca de la primul contact cu victima, mediatorul trebuie sa ofere victimei posibilitatea de a alege locul si momentul intalnirii cu infractorul si de a decide daca prima sesiune de mediere va incepe cu povestea ei sau cu povestea infractorului. Mediatorul trebuie sã asigure victima ca poate intrerupe oricand sesiunea de mediere daca nu se simte in siguranta sau daca incearca un sentiment de revictimizare.
Pe parcursul sesiunilor de mediere, victima trebuie ajutata sa isi ventileze emotiile si sentimentele si sa simta ca ea reprezinta o prioritate
Pauzele si momentele de tacere trebuie respectate si trebuie lasat timp suficient exprimarii parerilor sau derularii dialogului, cu conditia ca acesta sa nu degenereze in agresivitate sau conduca la retrairea evenimentului traumatic. Acest fapt poate avea avea un efect extrem de negativ asupra victimei, pe langa consecintele negative de ordin psihologic, determinand si alterarea majora a desfasurarii procesului de mediere, victima putand intra intr-un blocaj emotional – afectiv.
 
Din perspectiva infractorului, obstacole in procesul de mediere pot fi
-       Lipsa de intelegere a infractorului cu privire la modul in care medierea se incadreaza in sistemul de justitie si il poate ajuta
-       Infractorul are sentimente negative cu privire la mediere
-       Infractorul nu are abilitati de comunicare pentru a sustine procesul de mediere
-       Infractorul se teme de comunicarea descchisa cu victima sau nu doreste sa-si impartaseasca gandurile, sentimentele cu privire la infractiune si victima
 
 
Oricare dintre parti poate solicita si obtine intreruperea sesiunii de mediere daca va considera ca nu este in siguranta sau ca medierea nu isi mai are rostul
 
 
Important
In cadrul procesului de mediere nu se stabileste vinovatia sau nevinovatia
Discutia se concentreaza pe ceea ce infractorul a facut si cum acest comportament i-a afectat pe altii
Fiecarei situatie in care infractorul a gresit este valorificata ca o oportunitate de a invata si a-si schimba comportamentul problematic
Nemultumirile se exprima intr-un mod nonacuzator, se redefineste sau "reincadreaza" conflictul intr-o maniera pozitiva care sa duca la o solutie de tip "castig-castig
Evitarea stigmatizarii si etichetarii
Culpabilizarea infractiunii, dar nu si a persoanei infractorului
Infractorul este caracterizat prin capacitatea si dorinta de a repara raul produs
 
 
Empowerment - sprijinirea partilor sa isi exploateze la maxim potentialul
Consolidarea perceptiei oamenilor asupra sinelui lor
Sporirea increderii ca ceilalti ii iau in serios ca oameni care au un trecut, o identitate demna de respect, interese si nevoi legitime, ce trebuie satisfacute
Tratarea victimei si infractorului intr-un mod care le respecta si le sprijina propriile resurse de a lua decizii si de a gasi solutii la propriile probleme , de a detine controlul asupra vietii lor.
 
Recunoasterea si Asumarea faptei
Raspunderea inseamna asumarea responsabilitatii faptei si a obligatiei de reparare a prejudiciului comis
Infractiunea este personalizata datorita confruntarii infractorului cu persoana careia i-a pricinuit raul si constientizarea consecintelor umane ale actiunilor lui
 
Procesul de Mediere victima infractor ofera posibilitatea fiecareia dintre parti
-       sa descrie felul in care au trait infractiunea (atat ca evenimente cat si ca sentimente),
-       sa cada de acord ca s-a comis o nedreptate/un prejudiciu
-       sa lucreze la restaurarea echitabilitatii(remedierea).
 
Atat victima cat si infractorul sunt incurajati sa joace un rol in determinarea viitorului lor propriu, in loc sa asiste pasivi la decizii luate de catre altii.
Se dezvolta capacitatea de auto-determinarea si implicarea in procesul de solutionare a conflictului intr-un mod liber, constient si asumat .
 
 
Principiile justitiei restaurative si ale medierii sunt cuprinse intr-o serie de acte normative internationale, cum ar fi: Conventia europeana cu privire la drepturile copiilor, Recomandarile nr. R11 (85) privind pozitia victimei in cadrul dreptului si procedurii penale, R18 (87) privind simplificarea justitiei penale, R21 (87) privind asistenta acordata victimelor si prevenirea victimizarii, R20 (87) privind reactiile sociale la delincventa juvenila, nr. R16 (92) privind normele europene referitoare la sanctiuni si masuri comunitare, nr. R12 (95) privind administrarea justitiei penale si nu in ultimul rand Recomandarea Comitetului de Ministri al Consiliului Europei R 19(99) cu privire la mediere in cauzele penale
 
 
Mediator,
CARMEN IRINA FISCUCI
(membru in Consiliu de Mediere, membru fondator al APMR)

Stire adaugata in data de 26-10-2011
.........................................................................................................................................................................................................................................
PREMIERE
In cadrul Galei profesiilor liberale juridice si economice desfasurata in data de 3 decembrie 2013, Asociatia Profesionala a Mediatorilor din Romania a fost premiata pentru promovarea medierii in Romania. ...
.........................................................................................................................................................................................................................................
26.11.2011
Obligativitatea medierii in Italia reglementata prin DECRETUL LEGISLATIV NR. 28 DIN 4 MARTIE 2010 Publicat în Monitorul Oficial nr. 53 din 05.03.2010 ...
.........................................................................................................................................................................................................................................
26.11.2011
FORTA EXECUTORIE A ACORDULUI DE MEDIERE ...
.........................................................................................................................................................................................................................................
26.11.2011
MEDIEREA IN RELATIILE DE FAMILIE ...
.........................................................................................................................................................................................................................................
Aplicarea medierii in disputele din domeniul bancar
APLICAREA MEDIERII IN DISPUTELE DIN DOMENIUL BANCAR Autor: Ioana Adina Stoica, mediator coordonator Popoviciu si Stoica - Societate civila profesionala de mediatori...
.........................................................................................................................................................................................................................................
21.01.2010
GHID DE MEDIERE PENTRU MAGISTRATI Autori: Daniela Popoviciu, Ioana Adina Stoica, Katalin Barbara Kibedi, Alexandru Georgescu...
.........................................................................................................................................................................................................................................
Autentificarea acordului de mediere
AUTENTIFICAREA ACORDULUI DE MEDIERE. Autori: Ioana Adina Stoica,mediator Virginia Beldea, notar Corelarea procedurii de mediere cu alte proceduri complementare, cum este procedura notarială a autentificării acordului rezultat din mediere este un subiect , care în practică a provocat discuţii între mediatori si notarii publici cu privire la anumite aspecte referitoare la aplicare. În consecinţă, am considerat că poate fi util pentru practica mediatorilor lămurirea unor aspecte, ce ţin de legătura dintre voinţa părţilor de a decide soluţiile de rezolvare a disputei, acordul de mediere si alte proceduri cerute de legislaţia în vigoare pentru a obtine efectele juridice urmărite prin acordul de mediere. ...
.........................................................................................................................................................................................................................................
Link-uri