Acasa
Despre noi
Despre APMR  |  Cooperare  |  Protocoale  |  Programe  |  Galerie foto/video  | 
Filiale
Ardeal  |  Banat  |  Bucuresti  |  Dobrogea  |  Moldova  |  Muntenia  | 
Legislatie
Forum membri APMR Contact
Ce este medierea
Cine sunt mediatorii
Cum devin membru
Cauta un mediator
Intreaba un mediator
Noutati
Intrebari si raspunsuri
Cazuri de succes
Noutati - Comunicate
25.02.2014
                                        ASOCIATIA PROFESIONALA A MEDIATORILOR DIN ROMANIA
                                                                        
COMUNICAT
 
In data de 22.02.2014 a avut loc sedinta Consiliului de Mediere, avand inscrisa pe ordinea de zi rediscutarea Hotararilor 4911/2013 si 235/2014.
La sedinta au participat mediatori si un reprezentant al unei asociatii profesionale.
Din informatiile obtinute, a caror confirmare/infirmare oficiala o asteptam din partea Consiliului de Mediere situatia ar fi urmatoarea:
1.     Referitor  la Hotararea 4911/2013
Nu rezultă din niciun document al CM daca s-a supus la vot MENTINEREA HOTARARII 4911/2013 IN FORMA ACTUALA.
Din opiniile exprimate de catre membrii CM
Pentru mentinere:
Mugur Mitroi (UCMR)
Zeno Sustac (UNMR)
Stefan Coste (UCMR)
Mocan Angelica (UCMR)
Pentru revocare integrală:
Ioana Marin (APMR)
Dedu Ion (UNMR)
Gabriela Mihut
Pentru revocare partiala: –revocarea numai a lit d)
Anca Ciuca (Colegiul Mediatorilor)
Abtinere:
Dorin Badulescu (UCMR)
Rezulta ca doar 4 membrii sunt de parere ca hotararea 4911/2013 trebuie sa ramana in forma actuala.
Informatiile sunt neconfirmate; a fi luate sub rezerva; daca unul dintre membrii CM considera ca aceste informatii nu sunt corecte, prezentam anticipat scuze si vom corecta, la cerere si pe baza extrasului din PV de sedinta, care asteptam a fi publicat, conform cererii APMR.
Sub rezerva corectitudinii informatiilor de mai sus, concluzia este ca majoritatea membrilor CM sustin ca hotararea 4911/2013 nu trebuia sa ramana in forma actuala, deci fie trebuie revocata, total sau partial, modificata, abrogata, etc.
Datorita faptului ca asociatiile profesionale, mediatori, membrii ai CM au solicitat explicit CM-ului, ca Hotararea 4911/2013 sa nu ramana in forma actuala (existand mai multe optiuni-revocare totala, partiala, abrogare, modificare) subiectul de pe ordinea de zi trebuia sa fie: mentinerea hotararii 4911/2013 in forma actuala. In cazul in care aceasta propunere ar fi intrunit minim 5 voturi pentru, subiectul era inchis.
In cazul in care propunerea nu intrunea majoritate de voturi pentru, inseamna ca HCM 4911/2013 nu ramane in forma actuala, urmand a se supune la vot variante de modificare, revocare, etc, fie prin vot distinct pentru fiecare propunere, fie o propunere agreata consensual de catre cei 5 membri care nu doresc mentinerea HCM 4911/2013
 Daca pe ordinea de zi a fost inclusa HCM 4911/2013 numai la discutii fara finalitatea unei decizii, se ridica urmatoarele intrebari:
-Care este scopul acestor discutii? Sunt discutii preliminare, urmand votul in sedinta extraordinara  sau un forum de exprimare al parerilor membrilor CM? Daca scopul a fost sa se asigure un cadru colocvial, banuim ca se intelege ca indemnizatia este pentru exercitarea atributiilor CM conform legii prin decizii.
-Care este motivul pentru care nu a fost inclus pe ordinea de zi votul cu privire la mentinerea in forma actuala a Hotararii 4911/2013?
 
Solicitam raspuns public din partea Presedintelui CM :
1.       Ce anume s-a inclus pe ordinea de zi referitor la Hotararea 4911/2013- decizie privind mentinerea acesteia in forma actuala sau discutii ale membrilor CM ?
         Daca s-a supus la vot mentinerea Hotararii 4911/2013, solicitam publicarea votului si decizia CM.
2.      In cazul in care au fost numai discutii- urmeaza votul sau nu ?
         Daca da, cand ?
        Daca nu, motivul pentru care nu ati supus deciziei CM mentinerea hotararii 4911/2013 in forma actuala, odata ce au existat solicitari, propuneri in scris ale asociatiilor, membrilor CM, mediatorilor privind nementinerea acesteia.
 
In cazul in care nu exista  o decizie cu privire la mentinerea Hotararii 4911/2013, ne intrebam cum vor vota hotararea 235/2014, cei 5 membrii ai CM care nu sustin mentinerea Hotararii 4911/2013 in forma actuala, odata ce aceasta pune in aplicare o hotarare cu care nu sunt de acord.
 
Desi au fost exprimate opinii dezaprobatoare la adresa CM, in intregul sau, consideram ca este corect sa se analizeze distinct deciziile, pozitiile fiecarui membru CM. Consideram incorect ca opiniile unor membrii ai CM sa fie extinse asupra tuturor membrilor CM.
Votul asumat este masura legala a optiunilor fiecarui membru CM.
Discutiile, fara finalitatea unui vot, risca sa nedreptateasca atat membrii CM, cat si organismul in ansamblul sau.
In lipsa unui vot clar, concluzia ca CM a decis prin majoritate de vot mentinerea  Hotararii 4911/2013 in forma actuala, este incorecta.
 
Din pozitiile exprimate, ar rezulta concluzia contrara –ca majoritatea membrilor CM nu sustin mentinerea  Hotararii 4911/2013 in forma actuala.
In cazul in care sedinta din data de 22.02.2014 nu s-a finalizat cu decizia privind mentinerea Hotararii 4911/2013, solicitam pronuntarea CM prin vot, asupra acesui subiect, in sedinta extraordinara din data de 26 februarie 2014.
In cazul in care Hotararea 4911/2013 va ramane in forma actuala, APMR va ataca hotararea in instanta. 
 
1.    In sedinta din data de 22.02.2014, APMR a propus :
Reglarea conditiilor de formare continua prin Statutul profesiei de mediator în sensul ca asociatiile profesionale sa decida modul de indeplinire a obligatiei mediatorilor prevazuta la art 34 din lege.
Din informatiile noastre, PROPUNEREA A FOST APROBATA CU 7 VOTURI PENTRU, 1 VOT IMPOTRIVA  SI O ABTINERE.
ASTEPTAM PUBLICAREA HOT CM CU PRIVIRE LA  PROPUNEREA APMR
3. Avand in vedere:
- pe de o parte,  fragilitatea sustinerii in CM a mentinerii Hotararii 4911/2013,  4 pentru, 4 impotriva, 1 abtinere, optiuni care din perspectiva organizatiilor reprezentate in CM ne arata ca mentinerea conditiilor de exercitare a profesiei plata a taxei si  puncte de formare obligatorii anual, este sustinuta numai de 2 organizatii, dar in ambele cazuri nu exista o sustinere totala–in cazul uneia, numai 3 din 4 reprezentanti sustin HCM 4911/2013 nemodificata, in cazul celeilalte, numai jumatate din reprezentarea organizatiei in CM sustine HCM 4911/2013 nemodificata, anume numai 1 membru CM din 2, aceasta constatare avand semnificatia ca, in fapt, toate organizatiile reprezentate in CM, total sau partial, considera ca Hotararea 4911/2013 nu poate ramane in forma actuala.
- pe de alta parte, adoptarea cu 7 voturi a propunerii APMR prin care se reglementeaza formarea continua prin Statutul profesiei, CM delegand asociatiilor profesionale competenta de a decide conditiile in care mediatorii indeplinesc obligatia prevazuta la art 34, insemnand ca cel putin o parte a celor care au votat mentinerea H 4911/2013 au sustinut reglementarea formarii continue prin Statutul profesiei si firescul transfer de decizie privind aplicarea dispozitiilor art 34 catre asociatiile profesionale ale mediatorilor, asociatii din care fac parte si pe care le reprezinta in CM.
Rezulta ca in privinta art 34, aceasta decizie are sustinere mai larga decat prima, ca numar de voturi, posibil a tuturor organizatiilor reprezentate in CM, constituind astfel o baza de reglementare sustenabila privind obligatia de formare continua a mediatorilor in parteneriat CM-asociatii profesionale.
Numai 4 membrii ai CM considera obligatia art. 34 ca si conditie de exercitare a profesiei de mediator
TINAND CONT DE CELE PREZENTATE, PRECUM SI DE FAPTUL CA
FORMAREA CONTINUA  ARE NEVOIE DE MODIFICARI, CLARIFICARI SI COMPLETARI ATAT IN PRIVINTA BAREMURILOR (ATRIBUTII ALE ASOCIATIILOR) CAT SI IN PRIVINTA CADRULUI DE FORMARE, CARE TREBUIE EXTINS REPREZENTATIVITATEA CONSILIULUI DE MEDIERE ESTE FOARTE LIMITATA RAPORTAT LA CORPUL PROFESIONAL.
 
 
APMR VA PROPUNE IN SEDINTA EXTRAORDINARA
SUSPENDAREA APLICARII ART 34 DIN LEGE PANA LA ADOPTAREA STATUTULUI PROFESIEI DE MEDIATOR.
 
IN CAZUL IN CARE SE MENTINE LIT D) IN HOTARAREA 4911/2013  
APMR VA VOTA IMPOTRIVA  HOTARARII  235/2014.
 
 
Daniela Popoviciu                                                                                                                       24.02.2014
Presedinte APMR


Stire adaugata in data de 25-02-2014
.........................................................................................................................................................................................................................................
Organizarea teritoriala - Consiliul de Mediere INCOTRO?
Noile reglementari ale activitatii Consiliului de mediere (Cdm) stabilite prin hotararile nr. 16-20/25.04.2015...
.........................................................................................................................................................................................................................................
POZITIA APMR FATA DE PROPUNERILE CM
POZITIA ASOCIATIEI PROFESIONALE A MEDIATORILOR DIN ROMANIA fata de propunerile CM de organizare a asociatiilor profesionale, fara personalitate juridica, pe raza fiecarui judet....
.........................................................................................................................................................................................................................................
09.02.2015
Comunicat APMR cu privire la organizarea alegerilor CM...
.........................................................................................................................................................................................................................................
18.12.2014
La sedinta Comisiei Consultative a Corpului Profesional al Mediatorilor , care a avut loc in data de 13 decembrie 2014, am sustinut pentru candidaturile la Consiliul de Mediere ...
.........................................................................................................................................................................................................................................
04.03.2014
ASOCIATIA PROFESIONALA A MEDIATORILOR DIN ROMANIA SALUTA DECIZIA CONSILIULUI DE MEDIERE PRIN CARE S-A DECIS REVOCAREA HOTARARILOR 4911/2013 SI 235/2014....
.........................................................................................................................................................................................................................................
03.03.2014
REGLEMENTAREA FORMARII CONTINUE IN ACORD CU DIRECTIVA 52...
.........................................................................................................................................................................................................................................
20.02.2014
Asociatia Profesionala a Mediatorilor din Romania a inregistrat astazi, 20.02.2014 la Consiliul de Mediere solicitarea de abrogare a HCM 4911/2013 si HCM 235/2014 sub nr.2027 si expunerea de motive sub nr.2028...
.........................................................................................................................................................................................................................................
18.02.2014
Asociatia Profesionala a Mediatorilor din Romania solicita Consiliul de mediere abrogarea Hotararilor Consiliului de mediere nr. 235/2014 si 4911/2013, din motive de nelegalitate. ...
.........................................................................................................................................................................................................................................
21.02.2013
Conferinta "Aplicarea medierii in relatie cu sistemul judiciar" organizata de Asociatia Pro Medierea in colaborare cu Asociatia Profesionala a Mediatorilor din Romania....
.........................................................................................................................................................................................................................................
03.06.2012
Propuneri de amendare a formei aprobate de Senat, propuneri care au fost prezentate Consiliului de Mediere de catre membrul acestuia, dl Dedu Ion in sedinta din luna mai 2012. Consiliul de mediere urmeaza sa prezinte punctul de vedere si sa il faca public....
.........................................................................................................................................................................................................................................
29.03.2012
Parteneriatul APMR-filiala Bucuresti cu organizatia neguvernamentala COLFASA....
.........................................................................................................................................................................................................................................
04.01.2012
Noul Consiliu de Mediere ales si validat in 12.12.2011 va prelua mandatul de la Consiliul in functie in data de 10 ianuarie 2011. Mandatul este de 2 ani conform legii 192/2006....
.........................................................................................................................................................................................................................................
13.12.2011
Reprezentantii Asociatiei Profesionale a Mediatorilor din Romania, Ioana Adina Marin si Carmen Irina Fiscuci, au fost validati ieri 12.12.2011 de Consiliul de Mediere in functie ca membri ai Consiliului de Mediere pentru mandatul 2011-2013....
.........................................................................................................................................................................................................................................
24.10.2011
In cadrul Conferintei APMR “Impreuna in mediere – sa fim schimbarea pe care ne-o dorim”, care a avut loc in data de 20 octombrie 2011, tema principala abordata a fost “Oportunitati si bariere privind obligativitatea medierii in relatie cu instanta”. ...
.........................................................................................................................................................................................................................................
19.10.2011
ASOCIATIA PROFESIONALA A MEDIATORILOR DIN ROMANIA-FILIALA BUCURESTI celebreaza, in 20 octombrie 2011, "ZIUA MONDIALA A REZOLVARII CONFLICTELOR" in cadrul Conferintei "IMPREUNA IN MEDIERE - SA FACEM SCHIMBAREA PE CARE NE-O DORIM"...
.........................................................................................................................................................................................................................................
25.07.2011
APMR-Filiala Bucuresti, prin presedinte d-na Nicoleta Nitu a participat in data de 21.07.2011 la Conferinţa de presă organizată cu ocazia lansării Consultării publice asupra conţinutului Strategiei de prevenire a criminalității la nivelul Municpiului București. Evenimentul a avut loc, la Sala de festivităţi a Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti....
.........................................................................................................................................................................................................................................
20.07.2011
Astazi, 19.07.2011, ora 10.00, la sediul Institutiei Prefectului din B-dul Regina Elisabeta nr. 47, sector 5 a avut loc sedinta comuna a celor trei grupuri de lucru privind...
.........................................................................................................................................................................................................................................
11.07.2011
Ca urmare a lansarii programului "Spune DA medierii!", Asociatia Profesionala a Mediatorilor din Romania - Filiala Bucuresti a incheiat in data de 16.06.2011, un protocol de colaborare cu Directia Generala de Politie a Municipiului Bucuresti....
.........................................................................................................................................................................................................................................
11.07.2011
Asocitatia Profesionala a Mediatorilor din Romania filiala Bucuresti si Asociatia"Centrul Mediatorilor Profesionisti-Bucuresti"...
.........................................................................................................................................................................................................................................
08.06.2011
Asociatia Profesionala a Mediatorilor din Romania cu sprijinul Asociatiei Pro Medierea lanseaza programul "Spune DA medierii"...
.........................................................................................................................................................................................................................................
18.04.2011
Asociatia Profesionala a Mediatorilor din Romania este partener al Facultatii de Sociologie si Psihologie, Universitatea de Vest din Timisoara...
.........................................................................................................................................................................................................................................
21.02.2011
A.M.P.R.-filiala Banat a incheiat un protocol de colaborare cu Inspectoratul Scolar Judetean Timis...
.........................................................................................................................................................................................................................................
12.05.2010
In cadrul Judecatoriei Hunedoara a fost deschis in 08.05.2010 un birou de informare cu privire la rezolvarea litigiilor prin mediere....
.........................................................................................................................................................................................................................................
12.05.2010
Azi, 12 mai 2010, presedintele A.P.M.R, Daniela Popoviciu, a semnat Protocolul de colaborare in vederea implementarii medierii cu 3 instante judecatoresti: Judecatoria Hunedoara, Judecatoria Hateg si Judecatoria Brad....
.........................................................................................................................................................................................................................................
05.03.2010
Intrarea in vigoare a art. 6 din Legea 192/2006, astfel cum a fost modificat, a fost mediatizata de Asociatia Profesionala a Mediatorilor din Romania prin canalele media....
.........................................................................................................................................................................................................................................
03.03.2010
Incepand de astazi 03.03.2010, intra in vigoare art. 6 din Legea nr. 370/26.11.2009 pentru modificarea si completarea Legii 192/2006 privind medierea si profesia de mediator - " Organele judiciare şi arbitrale, precum şi alte autorităţi cu atribuţii jurisdicţionale informează părţile asupra posibilităţii şi a avantajelor folosirii procedurii medierii şi le îndrumă să recurgă la această cale pentru soluţionarea conflictelor dintre ele." ...
.........................................................................................................................................................................................................................................
17.02.2010
Asociatia Profesionala a Mediatorilor din Romania apreciaza faptul ca TRINITAS TV a inteles importanta promovarii medierii si rolul pe care mass-media crestina trebuie sa-l aiba in a educa o societate in spiritul instaurarii dialogului si impacarii....
.........................................................................................................................................................................................................................................
28.01.2010
Asociatia Profesionala a Mediatorilor din Romania a raspuns invitatiei Consiliului de Mediere de a participa in data de 23 ianuarie 2010 la intalnirea cu asociatiile profesionale ale mediatorilor....
.........................................................................................................................................................................................................................................
21.01.2010
Asociaţia Profesională a Mediatorilor din România, în parteneriat cu Asociaţia Pro Medierea, a organizat în data de 20 ianuarie 2010, cu sprijinul Asociaţiei Magistraţilor din România şi al Tribunalului Bucureşti, conferinţa cu titlul „ Aplicarea medierii in relaţie cu sistemul judiciar”....
.........................................................................................................................................................................................................................................
21.12.2009
Asociatia Profesionala a Mediatorilor din Romania se intalneste cu judecatorii

Asociatia Profesionala a Mediatorilor din Romania organizeaza in data de 20 ianuarie 2010 o conferinta cu judecatorii de la Tribunalul Bucuresti si ...
.........................................................................................................................................................................................................................................
3.12.2009
In data de 25 noiembrie 2009 a fost promulgata Legea nr. 370/26.11.2009 pentru modificarea si completarea Legii 192/2006 privind medierea si profesia de mediator, pubicata in M.O. 0831/3.12.2009...
.........................................................................................................................................................................................................................................
17.11.2009
Asociaţia Profesională a Mediatorilor din România în parteneriat cu Asociaţia Pro Medierea a elaborat “GHIDUL DE MEDIERE PENTRU MAGISTRAŢI” care reprezintă un model practic de proceduri pentru aplicarea medierii în relaţie cu sistemul judiciar...
.........................................................................................................................................................................................................................................
15.10.2009
Ministerul Justitiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti a validat în data de 13 octombrie 2009 prin ordin, membrii Consiliului de mediere...
.........................................................................................................................................................................................................................................
Comunicat
Asociatia Profesioanala a Mediatorilor din Romania sustine necesitatea validarii cu celeritate de catre Ministrul Justitiei a noului Consiliu de mediere...
.........................................................................................................................................................................................................................................
Link-uri