Acasa
Despre noi
Despre APMR  |  Cooperare  |  Protocoale  |  Programe  |  Galerie foto/video  | 
Filiale
Ardeal  |  Banat  |  Bucuresti  |  Dobrogea  |  Moldova  |  Muntenia  | 
Legislatie
Forum membri APMR Contact
Ce este medierea
Cine sunt mediatorii
Cum devin membru
Cauta un mediator
Intreaba un mediator
Noutati
Intrebari si raspunsuri
Cazuri de succes
Noutati - Comunicate
Comunicat

Asociatia Profesionala a Mediatorilor din Romania, organizatie profesionala care reuneste 148 de membri - mediatori autorizati, sustine necesitatea validarii cu celeritate de catre Ministrul Justitiei a noului Consiliu de mediere pentru asigurarea continuitatii activitatii acestui organism de interes public, dezvoltarii corpului profesional al mediatorilor, precum si consolidarii institutiei medierii in Romania.

Asociatia Profesionala a Mediatorilor din Romania este de acord cu propunerile prezentate in cadrul analizei referitoare la alegerea noului Consiliu de mediere, comunicate mediatorilor de catre Consiliul de mediere in data de 19 august 2009 si sustine Consiliul de mediere in demersurile sale pentru validarea noului Consiliu de mediere, rezultat in urma votului mediatorilor exprimat in data de 23 mai 2009, vot care trebuie respectat.
Conform dispozitiilor art 17 alin. 4 din Legea 192/2006 : “Membrii Consiliului de mediere sunt validati de ministrul justitiei, pe o durata de 2 ani.” In consecinta,  ministrul justitiei valideaza, respectiv confirma cei 9 membri  ai Consiliului de mediere comunicati de catre Consiliul de mediere ca fiind rezultati ca urmare a exprimarii votului mediatorilor.
Pentru ca membrii Consiliului rezultati in urma votului sa fie validati, trebuie indeplinite doua conditii prevazute de lege:
1.  Sa fie alesi de catre mediatori, incluzand corectitudinea rezultatului votului - conditie indeplinita, prin faptul ca:
a) modul de desfasurare a procesului de vot si numarul de voturi obtinute de catre fiecare candidat  nu au fost contestate.
b) cei noua membrii alesi de catre mediatori si transmisi spre validare sunt primii noua candidati in ordinea descrescatoare a voturilor obtinute, astfel cum rezulta din documentele Cdm, fapt necontestat.
c) rezultatul votului a fost corect si nu a fost contestat.
2.  Sa indeplineasca conditia art 17 alin. 6 din Legea 192/2006 : „  Pot face parte din Consiliul de mediere numai persoane care dispun de cunostinte teoretice si de experienta practica in domeniul medierii. Dispozitiile art. 7 se aplica in mod corespunzator “

Toti membrii alesi ai Consiliului de mediere sunt mediatori autorizati , fiind astfel indeplinita dispozitia art 7.
Toti mediatorii alesi in noul Consiliu de mediere dispun de cunostinte teoretice si experienta practica, fapt confirmat prin validarea candidaturilor ca urmare a indeplinirii criteriilor de pregatire si experienta practica stabilite de catre Consiliul de mediere, conform atributiilor sale si caracterului autonom al acestui organism, astfel cum a fost definit in art 17 alineat 1 din legea 192/2006.

Mentionam faptul ca in baza dispozitiilor art 17 alineat 1, Consiliul de mediere ca organism autonom, este singurul abilitat in a decide cu privire la activitatea de mediere, inclusiv organizarea si desfasurarea alegerilor, precum si in toate situatiile, care ar periclita continuitatea activitatii de mediere.
Consiliul de mediere este obligat prin lege sa indeplineasca scopul pentru care a fost creat, conform art 17 alineat 1: organizarea activitatii de mediere,  in  interes public.
Asigurarea continuitatii activitatii Consiliului si implicit a activitatii de mediere reprezinta o obligatie a Consiliului rezultata din dispozitiile art 17 alineat 1.

In consecinta, fata de situatia creata, consideram ca directia de actiune a Consiliului, sprijinita de mediatorii reprezentati de asociatiile profesionale,  a fost cea de indeplinire a dispozitiei art 17 alineat 1.

Referitor la Conferinta Extraordinara a Mediatorilor din Romania organizata la Brasov in data de 5 septembrie 2009 de catre mediatorii Asofronie Constantin si Tatu Tudor, consideram ca se impune informarea tuturor mediatorilor cu privire la urmatoarele aspecte:
1. Desi denumirea evenimentului este  Conferinta Extraordinara a Mediatorilor din Romania acesta conferinta nu este organizata de catre Consiliul de mediere, care are ca atributie prevazuta prin Regulamentul de organizare si functionare, organizarea Conferintei Nationale a mediatorilor. Organizatorii Conferintei de la Brasov sunt doi mediatori: Asofronie Constantin si Tatu Tudor
2. Potrivit dispozitiilor Legii 192/2006 (art. 20, lit. “m”) Consiliul de mediere este singurul organism abilitat de lege pentru a adopta Regulamentul de organizare si functionare a Consiliului de mediere (ROF) si , in consecinta, orice modificari ale acestuia.
3. Potrivit dispozitiilor Legii 192/2006 (art. 17, alin. 3) stabilirea procedurii de alegere a membrilor Consiliului de mediere si stabilirea criteriilor pentru indeplinirea dispozitiilor art 17 alineat 6 din Lege, sunt atributii ale Consiliului de mediere.
4.Obiectivele Conferintei de la Brasov anuntate de catre organizatori, prin care acestia isi propun sa decida prin votul mediatorilor modificarea Regulamentului de organizare si functionare a Consiliului de mediere precum si  modificarea Regulamentului privind organizarea alegerilor pentru membrii Consiliului de mediere (prin stabilirea criteriilor de admitere a cadidaturilor, aprobarea calendarului electoral, formarea comisiilor de validare a candidaturilor si a rezultatelor alegerilor, formarea unei comisii de supraveghere si validarea voturilor etc) si organizarea de noi alegeri incalca cadrul legal existent. Prin comunicatele organizatorilor, mediatorii sunt invitati la conferinta sa decida ca for decizional , in locul Consiliului de mediere.
5. In actualul cadru legislativ, mediatorii pot decide asupra unor propuneri de imbunatatire a cadrului legislativ existent in domeniul medierii dar nu se pot substitui Consiliului de mediere pentru a modifica acte emise de catre acesta, in exercitarea  competentelor legale,  ce-i revin.

In concluzie, consideram ca toti mediatorii trebuie informati de catre Consiliu de mediere cu privire la cadrul legal existent si competentele Consiliului de mediere precum si aspectele mentionate mai sus cu privire la efectele deciziilor mediatorilor in cadrul Conferintei.

De asemenea, consideram ca este necesar ca organizatorii Conferintei sa fie anuntati de catre Consiliul de mediere sa asigure legalitatea organizarii actiunilor pe care si le propun.

Asociatia Profesionala a Mediatorilor din Romania sustine colaborarea in cadrul profesiei, intre mediatori organizati sau nu in asociatii precum si a acestora cu Consiliul de mediere.

Asociatia Profesionala a Mediatorilor din Romania va participa la orice eveniment dedicat medierii si profesiei de mediator,  care se inscrie in cadrul legal.

Asociatia Profesionala a Mediatorilor din Romania este deschisa oricarei colaborari care se bazeaza pe respectul reciproc,  atat ca persoane cat si ca membrii ai aceluiasi corp profesional.

Din pacate, organizatorii evenimentului mentionat anterior isi propun demersuri care incalca cadrul legal existent in domeniul medierii si au actionat atat impotriva membrilor Asociatiei Profesionale a Mediatorilor din Romania cat si a altor mediatori, incalcand regulile de etica profesionala.

Pentru aceste considerente, Asociatia Profesionala a Mediatorilor din Romania nu va participa la acest eveniment.

Asociatia Profesionala a Mediatorilor din Romania a organizat o prima intalnire a asociatiilor profesionale in data de 04.07.2009, la care au participat reprezentanti a 10 organizatii ale mediatorilor.

Vointa de colaborare exprimata in cadrul acestei prime intalniri de catre reprezentantii mediatorilor a fost confirmata prin participarea a 15 organizatii la o  a doua intalnire organizata de catre Consiliul de mediere, in data de 27.08.2009, punandu-se astfel bazele unui sistem ce speram ca se va consolida, bazat pe respect reciproc , etica profesionala si modalitati integrative de atingere a obiectivelor proprii, cu totii avand ca interes comun implementarea eficienta a medierii, in conformitate cu principiile acesteia.

Asociatia Profesionala a Mediatorilor din Romania
Consiliul Director
31.08.2009


Stire adaugata in data de 04-09-2009
.........................................................................................................................................................................................................................................
Organizarea teritoriala - Consiliul de Mediere INCOTRO?
Noile reglementari ale activitatii Consiliului de mediere (Cdm) stabilite prin hotararile nr. 16-20/25.04.2015...
.........................................................................................................................................................................................................................................
POZITIA APMR FATA DE PROPUNERILE CM
POZITIA ASOCIATIEI PROFESIONALE A MEDIATORILOR DIN ROMANIA fata de propunerile CM de organizare a asociatiilor profesionale, fara personalitate juridica, pe raza fiecarui judet....
.........................................................................................................................................................................................................................................
09.02.2015
Comunicat APMR cu privire la organizarea alegerilor CM...
.........................................................................................................................................................................................................................................
18.12.2014
La sedinta Comisiei Consultative a Corpului Profesional al Mediatorilor , care a avut loc in data de 13 decembrie 2014, am sustinut pentru candidaturile la Consiliul de Mediere ...
.........................................................................................................................................................................................................................................
04.03.2014
ASOCIATIA PROFESIONALA A MEDIATORILOR DIN ROMANIA SALUTA DECIZIA CONSILIULUI DE MEDIERE PRIN CARE S-A DECIS REVOCAREA HOTARARILOR 4911/2013 SI 235/2014....
.........................................................................................................................................................................................................................................
03.03.2014
REGLEMENTAREA FORMARII CONTINUE IN ACORD CU DIRECTIVA 52...
.........................................................................................................................................................................................................................................
25.02.2014
Asociatia Profesionala a Mediatorilor din Romania va comunica concluziile sale cu privire la rediscutarea Hotararilor 4911/2013 si 235/2014 de catre membrii CM in sedinta din 22.02.2014....
.........................................................................................................................................................................................................................................
20.02.2014
Asociatia Profesionala a Mediatorilor din Romania a inregistrat astazi, 20.02.2014 la Consiliul de Mediere solicitarea de abrogare a HCM 4911/2013 si HCM 235/2014 sub nr.2027 si expunerea de motive sub nr.2028...
.........................................................................................................................................................................................................................................
18.02.2014
Asociatia Profesionala a Mediatorilor din Romania solicita Consiliul de mediere abrogarea Hotararilor Consiliului de mediere nr. 235/2014 si 4911/2013, din motive de nelegalitate. ...
.........................................................................................................................................................................................................................................
21.02.2013
Conferinta "Aplicarea medierii in relatie cu sistemul judiciar" organizata de Asociatia Pro Medierea in colaborare cu Asociatia Profesionala a Mediatorilor din Romania....
.........................................................................................................................................................................................................................................
03.06.2012
Propuneri de amendare a formei aprobate de Senat, propuneri care au fost prezentate Consiliului de Mediere de catre membrul acestuia, dl Dedu Ion in sedinta din luna mai 2012. Consiliul de mediere urmeaza sa prezinte punctul de vedere si sa il faca public....
.........................................................................................................................................................................................................................................
29.03.2012
Parteneriatul APMR-filiala Bucuresti cu organizatia neguvernamentala COLFASA....
.........................................................................................................................................................................................................................................
04.01.2012
Noul Consiliu de Mediere ales si validat in 12.12.2011 va prelua mandatul de la Consiliul in functie in data de 10 ianuarie 2011. Mandatul este de 2 ani conform legii 192/2006....
.........................................................................................................................................................................................................................................
13.12.2011
Reprezentantii Asociatiei Profesionale a Mediatorilor din Romania, Ioana Adina Marin si Carmen Irina Fiscuci, au fost validati ieri 12.12.2011 de Consiliul de Mediere in functie ca membri ai Consiliului de Mediere pentru mandatul 2011-2013....
.........................................................................................................................................................................................................................................
24.10.2011
In cadrul Conferintei APMR “Impreuna in mediere – sa fim schimbarea pe care ne-o dorim”, care a avut loc in data de 20 octombrie 2011, tema principala abordata a fost “Oportunitati si bariere privind obligativitatea medierii in relatie cu instanta”. ...
.........................................................................................................................................................................................................................................
19.10.2011
ASOCIATIA PROFESIONALA A MEDIATORILOR DIN ROMANIA-FILIALA BUCURESTI celebreaza, in 20 octombrie 2011, "ZIUA MONDIALA A REZOLVARII CONFLICTELOR" in cadrul Conferintei "IMPREUNA IN MEDIERE - SA FACEM SCHIMBAREA PE CARE NE-O DORIM"...
.........................................................................................................................................................................................................................................
25.07.2011
APMR-Filiala Bucuresti, prin presedinte d-na Nicoleta Nitu a participat in data de 21.07.2011 la Conferinţa de presă organizată cu ocazia lansării Consultării publice asupra conţinutului Strategiei de prevenire a criminalității la nivelul Municpiului București. Evenimentul a avut loc, la Sala de festivităţi a Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti....
.........................................................................................................................................................................................................................................
20.07.2011
Astazi, 19.07.2011, ora 10.00, la sediul Institutiei Prefectului din B-dul Regina Elisabeta nr. 47, sector 5 a avut loc sedinta comuna a celor trei grupuri de lucru privind...
.........................................................................................................................................................................................................................................
11.07.2011
Ca urmare a lansarii programului "Spune DA medierii!", Asociatia Profesionala a Mediatorilor din Romania - Filiala Bucuresti a incheiat in data de 16.06.2011, un protocol de colaborare cu Directia Generala de Politie a Municipiului Bucuresti....
.........................................................................................................................................................................................................................................
11.07.2011
Asocitatia Profesionala a Mediatorilor din Romania filiala Bucuresti si Asociatia"Centrul Mediatorilor Profesionisti-Bucuresti"...
.........................................................................................................................................................................................................................................
08.06.2011
Asociatia Profesionala a Mediatorilor din Romania cu sprijinul Asociatiei Pro Medierea lanseaza programul "Spune DA medierii"...
.........................................................................................................................................................................................................................................
18.04.2011
Asociatia Profesionala a Mediatorilor din Romania este partener al Facultatii de Sociologie si Psihologie, Universitatea de Vest din Timisoara...
.........................................................................................................................................................................................................................................
21.02.2011
A.M.P.R.-filiala Banat a incheiat un protocol de colaborare cu Inspectoratul Scolar Judetean Timis...
.........................................................................................................................................................................................................................................
12.05.2010
In cadrul Judecatoriei Hunedoara a fost deschis in 08.05.2010 un birou de informare cu privire la rezolvarea litigiilor prin mediere....
.........................................................................................................................................................................................................................................
12.05.2010
Azi, 12 mai 2010, presedintele A.P.M.R, Daniela Popoviciu, a semnat Protocolul de colaborare in vederea implementarii medierii cu 3 instante judecatoresti: Judecatoria Hunedoara, Judecatoria Hateg si Judecatoria Brad....
.........................................................................................................................................................................................................................................
05.03.2010
Intrarea in vigoare a art. 6 din Legea 192/2006, astfel cum a fost modificat, a fost mediatizata de Asociatia Profesionala a Mediatorilor din Romania prin canalele media....
.........................................................................................................................................................................................................................................
03.03.2010
Incepand de astazi 03.03.2010, intra in vigoare art. 6 din Legea nr. 370/26.11.2009 pentru modificarea si completarea Legii 192/2006 privind medierea si profesia de mediator - " Organele judiciare şi arbitrale, precum şi alte autorităţi cu atribuţii jurisdicţionale informează părţile asupra posibilităţii şi a avantajelor folosirii procedurii medierii şi le îndrumă să recurgă la această cale pentru soluţionarea conflictelor dintre ele." ...
.........................................................................................................................................................................................................................................
17.02.2010
Asociatia Profesionala a Mediatorilor din Romania apreciaza faptul ca TRINITAS TV a inteles importanta promovarii medierii si rolul pe care mass-media crestina trebuie sa-l aiba in a educa o societate in spiritul instaurarii dialogului si impacarii....
.........................................................................................................................................................................................................................................
28.01.2010
Asociatia Profesionala a Mediatorilor din Romania a raspuns invitatiei Consiliului de Mediere de a participa in data de 23 ianuarie 2010 la intalnirea cu asociatiile profesionale ale mediatorilor....
.........................................................................................................................................................................................................................................
21.01.2010
Asociaţia Profesională a Mediatorilor din România, în parteneriat cu Asociaţia Pro Medierea, a organizat în data de 20 ianuarie 2010, cu sprijinul Asociaţiei Magistraţilor din România şi al Tribunalului Bucureşti, conferinţa cu titlul „ Aplicarea medierii in relaţie cu sistemul judiciar”....
.........................................................................................................................................................................................................................................
21.12.2009
Asociatia Profesionala a Mediatorilor din Romania se intalneste cu judecatorii

Asociatia Profesionala a Mediatorilor din Romania organizeaza in data de 20 ianuarie 2010 o conferinta cu judecatorii de la Tribunalul Bucuresti si ...
.........................................................................................................................................................................................................................................
3.12.2009
In data de 25 noiembrie 2009 a fost promulgata Legea nr. 370/26.11.2009 pentru modificarea si completarea Legii 192/2006 privind medierea si profesia de mediator, pubicata in M.O. 0831/3.12.2009...
.........................................................................................................................................................................................................................................
17.11.2009
Asociaţia Profesională a Mediatorilor din România în parteneriat cu Asociaţia Pro Medierea a elaborat “GHIDUL DE MEDIERE PENTRU MAGISTRAŢI” care reprezintă un model practic de proceduri pentru aplicarea medierii în relaţie cu sistemul judiciar...
.........................................................................................................................................................................................................................................
15.10.2009
Ministerul Justitiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti a validat în data de 13 octombrie 2009 prin ordin, membrii Consiliului de mediere...
.........................................................................................................................................................................................................................................
Link-uri