Acasa
Despre noi
Despre APMR  |  Cooperare  |  Protocoale  |  Programe  |  Galerie foto/video  | 
Filiale
Ardeal  |  Banat  |  Bucuresti  |  Dobrogea  |  Moldova  |  Muntenia  | 
Legislatie
Forum membri APMR Contact
Ce este medierea
Cine sunt mediatorii
Cum devin membru
Cauta un mediator
Intreaba un mediator
Noutati
Intrebari si raspunsuri
Cazuri de succes
Noutati - Informare sedinte C.M
21.03.2012

Hotararile Consiliului de Mediere din 17.03.2012

In data de 17.03.2012 a avut loc sedinta ordinara a Consiliului de Mediere. La sedinta au participat 8 din cei 9 membrii ai CM. D-na Anca Ciuca a fost absenta, pe motiv de boala.

Subiectele ordinii de zi:

 

I.                    AUTORIZARI, AVIZARI, ACREDITARI

 

1.       S-au autorizat 33 de mediatori.

2.       S-a admis inscrierea in Registrul Organizatiilor din Domeniul Medierii a unui nr. de 7 organizatii

3.       Au fost reacreditati 3 formatori principali: Icu Mihai  , Sfarna Ion , Diaconu Ilie.

4.       A fost acreditat ca formator debutant la furnizorul de formare Pro Training Mediation SRL, d-na Andreea Radut

5.       A fost acreditat ca examinator Sfarna Ion (Centrul de Mediere Craiova).

6.       A fost acreditat ca formator principal Mihaiu Constantin (Uzamint SRL). Dl. Mihaiu era acreditat anterior ca formator debutant prin Hot. CM din 22.07.2011.

7.       A fost acreditat ca formator principal D-na Mocan Angelica ( Formare in Mediere Mugur Mitroi SRL) . D-na Mocan era anterior  acreditata ca formator debutant prin Hot CM din 25.02.2012.

8.       Au fost suspendati 3 mediatori la cerere.

Pozitia reprezentatului APMR in CM, Ioana Adina Marin:

Cu exceptia punctului 7 votul meu a fost pentru. La pct. 7 am votat impotriva  motivat de faptul ca  se incalca dispozitiile art. 43 lit. c, d, f din Standardul de formare a mediatorului (Hot. 12/7 .09.2007)

 

 

II.                  PROIECT DE MODIFICARE A LEGII 192/2006 PRIVIND MEDIEREA SI ORGANIZAREA PROFESIEI DE MEDIATOR

In prezent proiectul se afla in Senat si este de asteptat ca prin procedura aprobarii tacite sa intre in Camera Deputatilor in luna mai, conform informarii pe care  vicepresedintele CM, Dedu Ion a transmis-o membrilor CM in timpul sedintei.

CM a decis ca in 20 aprilie 2012, cu o zi inainte de ziua sedintei ordinare a CM, sa faca o sedinta extraordinara care sa aiba ca unic subiect modificarea Legii 192/2006- amendamente la proiectul existent in Parlament.

Pozitia reprezentatului APMR in CM, Ioana Adina Marin: Vot pentru

 

 

III.                COMISIILE CONSULATIVE ALE CM  INFIINTATE PRIN ROF

Au fost numiti urmatorii responsabili, membrii ai CM

1.       Comisia consultativa a corpului profesional – Coste Stefan

2.       Comisia consultativa pentru calitatea formarii – Mitroi Mugur

3.       Comisia consulativa pentru promovare – Mihut Gabriela Gyongi

4.       Comisia consultativa pentru realtia cu autoritatile si alte organism representative – Badulescu Dorin

5.       Comisia legislativa – Mocan Angelica

6.       Comisia pentru calitatea serviciului de mediere – Anca Ciuca

7.       La propunerea lui Zeno Sustac s-a infiintat comisia pentru relatii international,  pe care acesta o va coordona.

Pozitia reprezentatului APMR in CM, Ioana Adina Marin:

Am candidat pentru a prelua responsabilitatea asigurarii relatiei CM – comisia corpului profesional, pentru care s-a autopropus si dl. Coste. Dl. Coste a fost numit cu 5 voturi pentru, 2 abtineri si un vot impotriva. Propunerea lui Zeno Sustac ca aceasta comisie sa aiba doi responsabili a fost respinsa . Propunerea mea ca in cazul acestei comisii sa existe responsabilul si un supleant al acestuia pentru asigurarea prezentei permanente a unui membru CM la intalnirile acestei comisii, a fost respinsa.

 

IV.                FORMAREA CONTINUA A MEDIATORILOR

 

CM a aprobat o noua reglementare a formarii continue. Se revine la forma in care formarea continua a fost reglementata in iulie 2010(hotararea 757/2010) , astfel incat prin formare continua au fost asimilate cursurilor de formare  conferintele, mesele rotunde, seminarii etc

Tot formare continua inseamna si scrierea de carti, articole, doctorat in mediere, sustinere de prelegeri.

Pozitia reprezentatului APMR in CM, Ioana Adina Marin:

 Votul meu a fost impotriva, motivat de dispozitiile art. 9 si 11 din legea 192. Legea in forma actuala, prevede ca formarea mediatorilor – atat cea initiala cat si cea continua – se relizeaza prin cursuri de formare, conform standardelor de formare initiala si continua. Am precizat ca  aceste “asimilari” contravin prevderilor art. 9 din  lege, care vorbeste de cursuri nu de publicatii si sutineri de prelegeri in conferinte, conferinte etc. Totodata am precizat ca in cf.  cu art. 11 din Lege, CM  trebuie sa elaboreze un standard de formare continua . In lipsa unui standard de formare continua decizia referitoare la aprobarea cursurilor de formare continua devine subiectiva.

 

Am precizat motivul pentru care CM (2009-2011) a revenit asupra Hot. 757/2010 – respectarea legii speciale, care precizeaza limitativ cum se face formarea in mediere , inclusiv cea continua- “prin cursuri” asa cum precizeaza art. 9 din lege. Chiar daca alte profesii liberale – de ex. avocatii – au reglementat formarea continua in profesia lor si prin alte instrumente decat cursurile- la mediatori legea limiteaza formarea continua la cursuri. CM trebuie sa aplice legea nu sa adauge la ea. CM poate incerca modificarea legii , daca considera ca legea  este prea restrictiva in privinta formarii continue, dar pana atunci se limiteaza la aplicarea legii in vigoare.

 

Totodata – dincolo de ratiunile legislative -  din experienta primului CM, am explicat   consecintele pe care anteriorul CM le-a avut de asemenea in vedere cand a revenit asupra reglementarii formarii continue si a abogat prevederile Hot. 757:

-          Adresea conferintele sunt organizate  de asocitatiile profesionale pentru promovarea medierii catre potentiali beneficiari, pentru educarea autoritatilor si altor actori din domeniul medierii – iar informatiile transmise sunt “alfabetul medierii” – pe care mediatorii il afla in cursuri – deci nu pot fi considerate ca plus valoare pentru un mediator.  Totodata, nemultumirea mediatorilor e cu atat mai justificata fata de faptul ca de obicei participare la conferinte se face in baza achitarii unei taxe: deci mediatorii platesc si nu afla nimic nou.

-          S-a constatat ca sunt mediatori, care pentru a acumula punctajul profesional necesar indepinirii obligatiei de formare continua (20puncte/an)  merg la acelasi eveniment de 3 ori, daca evenimentul se desfasoara  in locatii diferite

-          Nu toate publicatiile – articole etc – presupun o pregatire si o documentare. De aceea, va fi intotdeauna un risc de a asimila formarii continue atat articolele documentate ( care au in spate un studiu, pregatire profesionala etc) cat si cele nedocumentate , care reiau “alfabetul medierii”. Fara criterii de evaluare a calitatii continutului articolului  si fara existenta unui grup competent in evaluarea acestor articole.

 

V.                  BUGETUL CM N-A FOST APROBAT pentru ca nu a fost pregatit intr-o forma de propunere-proiect. S-au discutat doar tipuri de cheltuieli ale CM si cuantumul lor actual. S-a mai discutat de reducerea unor cheltuieli – cu furnizorii.

Aprobarea bugetului a fost amanita pentru sedinta ordinara urmatoare. In consecinta si aprobarea planului de activitati a fost amanata pentru sedinta urmatoare, pentru a fi discutat dupa aprobarea bugetului.

 

Sedinta ordinara a CM din luna aprilie va avea loc in data de 21, incepand cu ora 15.00

 

Ioana Adina Marin, membru in CM, reprezentant al APMR

18.03.2012

 

 


Stire adaugata in data de 21-03-2012
.........................................................................................................................................................................................................................................
17.01.2012
PRIMELE HOTARARI ALE NOULUI CM SEDINTA DIN 14.01.2011...
.........................................................................................................................................................................................................................................
Link-uri